Ognissanti, som firas den 1 november, och Giorno dei Morti, som firas dagen efter, är två av de mest betydelsefulla religiösa högtiderna i Italien. Dessa dagar är tillägnade minnet av de avlidna och har sina rötter i gamla traditioner som blandar kristna och förkristna element.
Ognissanti, eller Alla helgons dag, är en dag för att hedra alla de heliga och martyrer inom den katolska kyrkan. Ursprunget till denna högtid kan spåras tillbaka till 400-talet, då man började fira minnet av de kristna martyrerna. I Italien är det en nationell helgdag och många kyrkor håller särskilda mässor. Under dessa mässor minns man de avlidna och ber för deras själar.
Giorno dei Morti, eller Dödens dag, firas den 2 november och är en dag för att minnas de avlidna familjemedlemmarna och vännerna. På denna dag besöker många italienare kyrkogårdar för att lägga blommor på gravarna och tända ljus. Det är vanligt att ta med sig mat och dryck till kyrkogården och dela med sig av dessa till andra sörjande.
Även om Ognissanti och Giorno dei Morti är nationella högtider, finns det många regionala variationer i hur de firas. I vissa regioner är det tradition att baka speciella bröd eller kakor som delas med familj och vänner. I andra regioner är det vanligt att dekorera hemmen med blommor och ljus.
I Sicilien tror man att de avlidna återvänder under natten mellan Ognissanti och Giorno dei Morti. För att välkomna sina avlidna släktingar lämnar man ofta ut små gåvor och sötsaker, som till exempel frukt och nougat. Barnen får höra att det är de avlidna som har lämnat dessa gåvor.
I Lombardiet är det en vanlig tradition att lämna en vas med vatten i köket under natten mellan Ognissanti och Giorno dei Morti. Man tror att de avlidna kommer tillbaka och dricker av vattnet.
Dessa dagar ger människor möjlighet att hedra sina avlidna nära och kära och att reflektera över livets förgänglighet. Trots att traditionerna varierar mellan olika regioner i Italien, är kärnan i dessa högtider densamma: att minnas och hedra de som inte längre är med oss.