Tedak Siten: En Djupdykning i Javanesisk Tradition för Barnens Framtid

Tedak Siten är en uråldrig tradition och lokal visdomskultur på Java, avsedd för barn i åldern cirka 7-8 månader. Ritualen, även känd som “nedstigning till marken”, har sitt ursprung i det javanesiska ordet “tedak”, som betyder nedstigning, och “siten”, som betyder mark.

Förberedelserna inför Tedak Siten-ritualen är omfattande och innefattar en serie händelser som syftar till att vägleda barnet in i barndomen. Det börjar på morgonen med en presentation av traditionella maträtter i form av “jadah” eller “tetel” i sju olika färgvariationer. Dessa “jadah” eller “tetel” är tillverkade av klibbigt ris blandat med riven kokosnöt och malda till en enhet innan de färgas i rött, vitt, svart, gult, blått, orange och lila.

“Jadah” eller “tetel” symboliserar barnets liv, medan färgerna beskriver den resa som barnet måste genomgå. Färgpresentationen börjar från svart till vitt och representerar föräldrarnas hopp om att oavsett vilka svårigheter barnet möter i framtiden kommer det alltid att finnas en väg att övervinna dem.

Därefter följer en ritual med att klättra i trappor, där trapporna är gjorda av sockerrör dekorerade med färgglada papper. Denna ritual symboliserar föräldrarnas förväntningar på att barnet ska ha kvaliteterna hos Arjuna, en figur i Mahabharata-eposet känd för sitt ansvarsfulla och tuffa uppträdande.

Efter det kommer barnet att placeras inne i en hönsbur som har dekorerats med färgglada papper. Barnet kommer då att presenteras för olika föremål såsom skrivmaterial, böcker, speglar och annat. Därefter måste de välja ett av dem. Det valda föremålet kommer sedan att ses som en symbol för barnets framtida hobby och yrke.

Processen avslutas med att bada barnet i blomvatten. Detta symboliserar hoppet om att barnet alltid kommer att vara friskt, ha ett värdigt liv, vara välmående och vara snällt mot andra människor.

Tedak Siten är så mycket mer än bara en ritual. Det är en djupdykning i Javanesisk kultur och en önskan om en ljus och framgångsrik framtid för varje barn som deltar i denna vackra tradition.

Allt Gott!